Budu předpokládat, že jste si vybrali chovatelskou stanici, kam se pojedete podívat na štěňátka. Správný chovatel by k Vám měl být vstřícný a zajistit, abyste si mohli prohlédnout matku a všechna štěňátka. Otce pravděpodobně na stanici mít nebude, ale měl by mít k dispozici informace o něm a jeho fotky.

Malinká štěňata upoutají pozornost všech, ale vnímejte celkovou atmosféru. Jestli fena vypadá spokojeně, jaký je její vztah k chovateli a naopak. Jestli se chová vyrovnaně. Spoustu dalšího prozradí štěňátka sama. Pokud se jedná o rodinný odchov, měla by být socializovaná a neměla by se bát lidí. Všimněte si, zda jsou všichni v čistotě a zda vypadají zdravě.

 

 
Dobrý chovatel Vám garantuje, že štěňátka jsou s průkazem původu, odčervená a očkovaná. Poskytne Vám potřebné informace, jak se o štěňátko starat, jak krmit, poradí Vám s výcvikem, v podstatě cokoli, co budete potřebovat vědět. Ukáže Vám u štěňátek čistá ouška, oči, srst a oblast zadečku. U psíků sestouplá varlata.
 
Buďte při výběru kritičtí a nespěchejte. Mějte ale na paměti, že i chovatel se musí zajímat, kam svůj odchov posílá. I on se může hodně ptát a zkrátka nemusí štěně každému svěřit.

 

zpět