Všechny naše štěňátka dostanou do svého nového domova balíček - krmení na první dny, dečku s pachem matky a ostatních štěňátek, CD s fotkami a informace, jak se o štěňátko starat.

Předem Vám poradíme, co si nachystat a promyslet, než pro štěňátko pojedete. Zde jen nástin:

 
Příprava domova

Měli byste si projít svůj byt nebo dům i zahradu a zajistit nebezpečné věci a místa z dosahu štěněte. Zaslepit zásuvky, schovat dráty a kabely, nabíječky. Zkontrolujte si, zda nemáte na zemi květiny, které by na sebe mohlo štěně převrhnout nebo sežrat a mít pak zdravotní problémy. Pokud máte na zahradě bazén, zabezpečte jej tak, aby do něj štěně nemohlo spadnout. Jednou z metod, jak retrievera spolehlivě odnaučit mít rád vodu, je špatný zážitek pádu do bazénu... Navíc, pokud si toho nevšimnete nebo nebudete zrovna doma, může jít o život psa.

Stejně tak je dobré si uklidit a zajistit věci, o které nechcete přijít. Zvláště v době přezubování to oceníte.

 Cesta domů

Pokud pojedete autem, vemte si s sebou deky nebo staré osušky, kterými vystelete místo, kde štěňátko pojede. Je potřeba dbát na bezpečnost, takže pokud nemáte kombíka s mříží nebo sítí mezi kufrem a sedadly, meli byste správně mít psíka připoutaného, aby se nemohl volně pohybovat a v případě nehody přeletět dopředu nebo ven z auta. Postroje pro převoz psů v autě jsou dobře dostupné, takže zde raději nešetřte. Vemte si s sebou také obojek a vodítko. Pokud pojedete déle, je dobré občas zastavit, štěňátko nechat venku odpočinout, vyvenčit a nabídnout vodu. Myslete na to, že se může štěně čehokoli leknout, takže jej raději mějte během těchto přestávek na vodítku.

Štěňátka budou na cestování autem zvyklá, ale i přesto jeďte s ohledem na ně.

 
Dítě a pes

Jestli máte doma děti, je dobré jim předem vysvětlit, že pes je živá bytost a je potřeba se k němu podle toho chovat. Ukažte jim, že pelíšek psa je místo, kde má mít klid a neměl by být rušen.

S malými dětmi své štěně a později dospělého psa nenechávejte samotné, ani když jsou už na sebe zvyklí. Zabráníte tak tomu, že by děti nechtíc psovi ublížili, ten by se mohl v zápětí bránit a zabráníte také možnosti v dětech i v psech vybudovat vzájemný strach. Pes musí děti respektovat, ale také děti musí respektovat psa.
 
Nedovolte, aby děti sami bez Vašeho dohledu psa cvičili nebo usměrňovali.

 
Výchova psa

Výchově psa se věnujeme ve speciálním článku zde.

Pamatujte, že Váš pes je ná Vás zcela závislý. Snažte se vždy najít společnou cestu bez zbytečných konfliktů. Uvědomte si, že by svými čelistmi mohl lehce rozdrtit kosti Vašich končetin, ale nikdy to bezdůvodně neudělá. Pokud něco nefunguje, hledejte chyby první u sebe. Nenarušujte si zbytečně důvěru Vašeho přítele pro něj nečitelným chováním a neodůvodněnými tresty. Labrador je pes, který se Vám bude neustále chtít zavděčit a bude mít radost z Vaší přítomnosti. Proto si užijte každou chvíli s těmito vytrvalými optimistickými psy a mějte z nich radost! To je alfa omega společeného života s nimi.


zpět