KRMIVA, KRMIVA, KRMIVA … JAK SE V NICH VYZNAT

Protože jsme sami začínali jako úplní začátečníci a hledali všechny možné informace, jak správně krmit, víme, jak je těžké se ve všech typech krmiv, značkách a druzích vyznat. Zda lze věřit letákům a reklamě.

Rozhodli jsme se shrnout, co se osvědčilo nám. Neberte to jako dogma. Výživářství považujeme za jeden z nejtěžších oborů, ať už se týká lidí nebo zvířat. Názorů je hodně. Ani mezi veterináři a chovateli neexistuje jednotné řešení krmení. Bohužel je navíc často ovlivněné faktem, že současně dané preferované krmivo nebo doplňky stravy prodávají :)

Snažíme se vše popsat nestranně, aby si mohl každý najít to své. Myslím, že nejdůležitější najít, co bude právě Vašemu zvířeti vyhovovat a prospívat a povede k jeho dlouhému a plnohodnotnému životu.


Granulemi jsme krmili, především když byly naše fenky štěňata. Využívali jsme hlavně superprémiové krmivo Imagine, poté Royal Canin a Brit Care. Vyzkoušeli jsme takřka všechny receptury – pro štěňata velkých plemen, pro dospělé psy recepturu jehněčí, krůtu, pro velká a střední plemena i performance, u BritCaru jehněčí pro velká plemena. Na rozdíl od jiných značek, i těch celosvětově známých a podporovaných veterináři, nás tato značka nezklamala a neměli jsme s fenkami jediný zdravotní problém související s trávením. Pokud jsme při větší zátěži na dovolených v horách přikrmovali konzervami, byly to opět superprémiovky - Rinti, Animonda nebo Rocco. Opět bez problémů.

Ke krmení syrovým masem jsme nepřešli ze zdravotních důvodů našich psů a na granule jsme nezanevřeli. Stále je využíváme hlavně při cestování, kdy je manipulace s masem nemožná a jiné alternativní varianty přesahují naše možnosti. K přirozené stravě jsme přešli čistě úvahou nad celým systémem krmení a snahou poskytnout psům co nejvíce přirozenou a zdravou stravu a zajistit jim zdravý a dlouhý aktivní život.

Krmení masem je bohužel opředeno spoustou předsudků a spolu s nedostatečnými informacemi jsou pochybnosti o vhodnosti krmení masem a správného sestavení jídelníčku na světě. Je pravda, že musí člověk myslet více dopředu, krmení nachystat a dbát na různorodost, ale odměnou je spokojené, zdravé a odolné zvíře.

Dovolte mi nastínit, o čem krmení masem vlastně je.

Trávení psa je uzpůsobeno k masité stravě. Neznamená to ale, že by v přírodě žrali jen čistou svalovinu. Proto musíte k masu zařadit i kosti a chrupavky, vnitřnosti, šlachy, kůže apod. I ty obsahují důležité minerály a kolagenní složky, často v mnohem větším množství než čistá svalovina. Proto tendence krmit zvíře čistou svalovinou může způsobit zdravotní potíže. Dále je nutné zvířeti dodat i zdroj vlákniny a uhlohydrátů. Do krmné dávky se přidávají různé druhy ovoce a zeleniny, bylin i obilnin. Je dobré však zvažovat jaký druh a v jaké formě, aby byl pes schopen z přílohy potřebné látky vytěžit. Proto se zelenina i ovoce strouhá, seká nebo mixuje a obilniny lze i krátce spařit, aby se porušila celulózová slupka, kterou není schopen pes strávit.

Obávané poranění od úlomků kostí nehrozí, pokud je podáváte v syrovém stavu. Vařením se kromě obsahu jednotlivých složek totiž mění i struktura tkání, tedy i kosti. Mění se tvrdost a charakter lomu kosti. Vařená kost je tvrdší a úlomky jsou ostré, především u kostí drůbežích a králičích. Syrové kosti jsou měkčí, nelámou se na ostré kousky a pes je schopen je natrávit, takže zbytky, které dojdou do střeva, jsou měkké a zapíchnutí nehrozí (i díky schopnosti střeva si procházející tělesa usměrnit).

Co se týče nákazy bakteriemi, pH v žaludku psa krmeného syrovým masem je 0,7-1, což by mělo bakterie spolehlivě zničit. Pes navíc syrové maso stráví do 24 hodin, takže nedochází k hnilobným procesům potravy v trávicím ústrojí. Pokud máte přece jen strach, je maso možné rychle spařit. Delším vařením by došlo ke ztrátě vitamínů a není dobré u kusových mas s kostí (viz. výše).

Vyvážená strava se posuzuje v řádech týdnů. Stojí to úsilí a neustálé hledání informací, ale myslím, že i laik je schopen sestavit správný jídelníček.

Co se týče peněz, není to tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát. Záleží na zdroji surovin. Dnes je možné sehnat spolehlivé dodavatele kvalitního masa za dobré ceny. My moc děkujeme za inspiraci u Renči Krejčí z Muchovy boudy a u Verči Jínkové, která nás přivedla na skvělé maso Ravell.

Krmná dávka tvoří 2-3% ideální váhy zvířete. 70% z tohoto množství obecně spadá na maso a masité kosti (z toho přibližně 30% masa a 70% masité kosti) a 30% přílohy – ovoce, zeleniny, obiloviny, těstoviny, bylinky. Názorů na procentuální dělení a také poměr různých příloh se různí, takže doporučuji sledovat Vaše zvíře a následovat jeho konkrétní potřeby. Nám se osvědčilo maso s kostmi míchat se zeleninou a ovocem, uhlohydráty (obilniny, rýži) dáváme bez masa, v samostatných dávkách. Mají jiné požadavky na kyselost v žaludku a dohromady se s masem špatně tráví.

Způsobů, jak přejít na krmení syrovou stravou z granulí, je hodně, opět bych se řídila konkrétním zvířetem. Nám se osvědčilo přejít naráz. U některých zvířat se doporučuje udělat tzv. mléčný den (podat jogurt, tvaroh) a druhý den přejít už na syrové maso. Případně je i způsob přidávat maso postupně do granulí, ale vzhledem k odlišnosti požadavků na trávení masa a granulí se jeví jako nejméně vhodný. Bohužel nejde přesně určit nejlepší způsob, některému zvířeti nemusí sedět to, co u jiného proběhlo bez problémů. Ale určitě se vyplatí nespěchat a neexperimentovat, abychom nezpůsobili zbytečné trávicí potíže. Doporučuje se začít libovou svalovinou, nakrájenou na malé kousky. Kosti, vnitřnosti a tučnější masa nechat až na druhý nebo až třetí týden. A zeleninu podávat jemně nastrouhanou nebo mixovanou pro lepší trávení. Pokud pes syrové maso z počátku nechce, můžete ho lehce povařit nebo jen spařit, aby se zatáhlo. Postupně uvidíte, jak velké kousky nebo kusy můžete Vašemu psovi dát, a také vaření postupně omezovat (pokud vůbec bylo třeba) a přejít na syrovou stravu. Pokud se přece jen průjmu nebo zvracení nevyhnete, vynechejte na nějakou dobu maso, u kterého situace vznikla. Pokud je průjem nebo zvracení silnější, dejte psovi dietu s rozvařenou rýží s uvařeným libovým kuřecím masem. Někdy jsou u zvracení důvodem velké zhltané kusy, krájejte maso v tom případě na menší kusy a spíše na plátky než kostky. Pokud si všimnete, že zelenina odchází ze psa v nezměněném stavu, krátce ji spařte nebo povařte. Časem by i tyto problémy měly vymizet a pes nastrouhanou zeleninu stráví.

Názorů na míchání krmení syrovou stravou a granulemi je hodně. Moc se tato varianta nedoporučuje kvůli odlišnému charakteru trávení. Opět ale záleží na individuálním zvířeti, a pokud s tím Vaše zvíře problém nemá, myslím si, že v případě, že situace nedovoluje krmení masem a psovi dáte jednou nebo dočasně granule, nic vážného se nestane. Existují také granule lisované za studena, jejichž trávení je blízké trávení syrové stravy, takže by zvíře nemělo být zatěžované vůbec. Takže jsou dobrou variantou např. při cestování. Zatím jsme vyzkoušeli jen granule Lukullus a fenám hodně chutnají, takže u nich asi zatím zůstaneme.

Co se týče dalších poznatků ohledně poměru vápníku a fosforu, krmení štěňat, typy a nápady na jídelníček, co se týče problematiky vitamínů, olejů a jiných doplňků, naleznete spoustu informací na internetu a nebojte se kontaktovat chovatele, kteří mají dlouhodobější zkušenosti.

ZÁVĚREM

Mějte na vědomí, že čím kvalitněji krmíte, tím pravděpodobněji bude Vaše zvíře zdravější i ve vyšším věku a budete muset méně investovat do léčení. Každé zvíře je individualita a může mu vyhovovat něco jiného. Rozhodně by však nemělo být krmeno zbytky lidských ochucených jídel nebo odměňováno čokoládou. Pes i kočka je masožravá šelma, která bude jíst, dokud bude mít co. Méně je někdy více…. Nepřevyšujte tedy denní dávky a reagujte podle konkrétních potřeb Vašeho zvířete. Především u starších zvířat se překrmování rychle projeví obezitou způsobující vážné zdravotní problémy, především kloubní a srdeční a výrazné zkrácení života zvířete.

Nebojte se zeptat zkušenějších, vždy však přemýšlejte, jestli je daný způsob vhodný právě pro Vaše zvíře. Používejte selský rozum a nenechte se vmanipulovat do žádného extrému – ani co se týče krmení granulemi ani krmení přirozenou stravou. Hlavně v dnešní době, kdy je přemíra informací a názorů, ne vždy podložených praxí s dlouhodobými výsledky. Je někdy až úsměvné pročítat fóra zařeknutých zastánců toho či onoho, mnohokrát s citací upravených faktů, podle toho, co je potřeba vyzdvihnout nebo zatratit. Sami jsme vyzkoušeli oboje a nejlépe na vlastním zvířeti člověk vidí, co je pro něj nejlepší.

Je to někdy práce detektiva, ale jistě pak budete mít ze svých zdravých a spokojených zvířat radost!

 

zpět