I když si kupujete psa jako rodinného společníka bez ambic se svým psem skládat zkoušky, měl by být ovladatelný. Labrador je silný pes a i přes svoji vyrovnanou kamarádskou povahu a chutí svému pánovi vyhovět, potřebuje pevnou ruku a výchovu, jako ostatně každý jiný pes. Obzvláště v dnešní době, kdy budete neustále potkávat jiné psy, oceníte, když bude Váš pes spolehlivý a poslušný.

Ještě před pořízením štěňátka je dobré se doma dohodnout, kdo bude psíka vychovávat a jaké povely bude používat. Nejlepší jsou jednoduché a krátké povely. Konkrétně záleží na Vás, je jedno jestli česky nebo anglicky, ale není dobré je pak v průběhu měnit. Pokud budete chtít ve výcviku pokračovat i dále a hlouběji, je dobré vše dobře promyslet, abyste pak mohli na základní výchovu jen plynule navázat. Optimálně by měl psa alespoň ze začátku vychovávat jeden člověk. Ostatní členové rodiny by při komunikaci s pejskem měli používat samozřejmě stejné povely.

Stanovte si pravidla, co bude pes moci a co ne. Pečlivě pak dbejte na jejich dodržování. Labrador je chytrý a jakmile zjistí, že není potřeba Vás poslouchat, jednoduše poslouchat nebude.

Rozhodněte si, kde bude jeho pelech. Bude to místo, kde by se měl cítit dobře a kam se bude moci schovat, když bude chtít mít klid.

Od začátku zvykejte psíka na jeho jméno. Nám se hodně osvědčilo psa oslovit jménem a dát pamlsek. Spojíte mu tak jeho jméno s příchodem k Vám a se zážitkem něčeho příjemného. Můžete to dělat mnohokrát za den. Je dobré si pak pohlídat, abyste ho neoslovovali jménem, když ho trestáte.

Povely jako sedni, lehni, ke mně, k noze, zustaň, ne! by měl spolehlivě zvládat každý pes. Časem přidáme videa se štěňátkem, abyste mohli vidět práci úplně od začátku.

I když jste se štěňátkem celé dny doma, zvykejte ho postupně i na možnou samotu. Zabráníte pak celodennímu vytí a škubání nábytku, až se vrátíte do práce.

Jakmile bude mít Vaše štěně kompletní očkování, můžete se poohlédnout po cvičácích ve Vašem okolí. Je přínosné, pokud bude Vaše štěně trávit čas mezi jinými štěňaty a mladými psy. Umožníte mu tak dobře se socializovat s ostatními. A později tam budete moci pod dohledem cvičitele ověřit spolehlivost přivolání od jiných psů, což se Vám bude v praktickém životě hodit.

Myslete na to, že labradoři milují společnost lidí. Budou šťastní, když budou moct být s Vámi. Pokud plánujete psa na zahradu, kde bude většinu času sám, vyberte si raději jiné plemeno. Labrador bude šťastný i v bytě, pokud bude mít aktivní majitele, kteří s ním budou chodit na procházky a vymýšlet pro něj jakékoli úkoly, především ty, které jakkoli souvisí s aportem a vodou. Jakmile budete schopni se svému psu věnovat a zabavíte jej, bude Vám věrným a vděčným společníkem. A dobu, kterou pak budete v práci, na Vás rád počká v pelechu, kde bude spokojeně spát. Pokud ho budou čekat dvě krátké vycházky kolem domu nebo samotka na zahradě, nebudete spokojeni ani Vy ani on.

A ještě jedna věc. Pokud jste zrovna unavení, naštvaní nebo nervózní, necvičte. Stejně tak, pokud ten den cvičení nejde a Váš pes se nemůže soustředit nebo je někde chyba. Zakončete cvičení něčím, co Váš psík zaručeně zvládne. A pak si sedněte, dejte si nohy nahoru a v klidu si vypijte kafe. Nebo běžte společně na procházku a pohrajte si. Natropíte tak méně škody a nezkazíte si křehkou důvěru ve vztahu pes-člověk.

Věříme, že si vytvoříte harmonické soužití a najdete ve svém psovi nenahraditeného společníka.

 

zpět