Existují dva kluby sdružující chovatele a majitele retrieverů s PP - Retriever klub CZ Klub chovatelů loveckých slídíčů (KCHLS) sekce retrieverů. Můžete být členy, i když nechcete chovat, a můžete být členy obou klubů. Pokud chcete psa uchovnit, registrujete své zvíře už jen v jednom z klubů. Podmínky jsou stejné, jen pokud byste chtěli registrovat zvířata přes Retriever klub, podívejte se včas na podmínky - mají své formuláře pro vyšetření kloubů.

Chovný jedinec musí splňovat:

  • výšku: pes - 56-57cm, fena - 54-56cm ideální výška
  • smí chybět jeden zub kromě špičáků a řezáků
  • musí získat výstavní ocenění min. VD (velmi dobrý) na dvou výstavách vě věku starší jak 1 rok; z toho jedna výstava musí být vyššího typu (speciální, klubová, národní nebo mezinárodní)
  • musí mít úspěšně složenou zkoušku z výkonu OVVR (Ověření vrozených vloh retrievrů), ZVR (Zkoušky vloh retrieverů) nebo jakoukoli jinou zkoušku lovecké upotřebitelnosti, kde se hodnotí přinášení
  • DKK (HD) 0/0 až 2/2 (stupeň displazie kyčelního kloubu)

 

Většina chovatelů si nechává diagnostikovat i lokty (DLK), na chovnost to nemá vliv.

Skus by měl být nůžkový. Zuby M3 nejsou považovány za funkční zuby, proto se do celkového počtu nezapočítávají.

Rentgeny kyčlí (popř. i loktů) si necháte udělat u svého veterináře a ten snímky a formuláře pošle smluvním veterinářům klubů, kteří je vyhodnotí. Podle toho, v jakém klubu chcete psa registrovat, si předem na webových stránkách klubů zjistěte adresu veterináře, který bude snímky hodnotit. Výsledky Vám přijdou domů. Poplatky platíte složenkou nebo na účet veterináře předem nebo vám výsledky pošlou na dobírku.

Jakmile má Váš psí svěřenec všechny podmínky splněné, pošlete originál průkazu původu, formuláře o RTG kyčlí a loktů, originály posudků z výstav a originál soudcovské tabulky ze zkoušek na adresu klubu, ve kterém chcete uchovnit. Po jejich potvrzení zašlete PP ještě na Plemnemou knihu, kde Vám dají razítko chovnosti. Tím jsou Vaše fena či pes evidováni jako chovní, tedy mohou mít štěňata s PP. Patří k etice každého svědomitého majitele psa s PP, že ho nekříží se psy bez průkazu původu.

 

zpět