Výstavy, hlavně speciální, klubové, národní a mezinárodní, jsou společenským setkáním mnoha lidí a psů. Především pro chovatele je to jeden ze způsobů, jak svůj chov prezentovat.

Pokud se chystáte na výstavu poprvé, měli byste si být jistí, že Váš pes zvládne větší množství lidí a jiných psů. Obzvláště, pokud se výstava koná v hale, kde se vše rozléhá.

Nacvičte si výstavní postoj. To, jak svého psa umíte předvést, může být polovina úspěchu. Labradoři se předvádějí volně, tedy stojíte před ním, aby měl před sebou prostor. Měl by stát rovně s ocasem v linii hřbetu, nejlépe když ho to baví a mává s ním. U labradorů je jistě výhoda jejich apetit, takže je lze pamlskem namotivovat, ale myslete na to, abyste jej nekrmili ve chvíli, kdy zrovna rozhodčí posuzuje hlavu. Jinak je to v pořádku. Když budete ve výstavním kruhu, především u venkovních výstav věnujte pozornost i povrchu, na kterém psa stavíte. Pokud bude stát v dolíku nebo hlavou dolů, může mu to hodně ublížit. Podobně když se na sebe v kruhu předvádějící se svými psy mačkají a nebo vy stojíte svému psovi těsně před předkem.

Budete potřebovat výstavní vodítko. Nejlépe v barvě psa, aby nerušilo posuzování. Je to vlastně jen tenká smyčka kolem krku a z ní přímo krátké vodítko. Široké vodítka opticky naruší linii krku. Mělo by být volné. Škrtící se pes dojem neudělá.



Myslete také na své oblečení. Není dobré vystavovat černého psa v černých kalhotech nebo přijít ve vytahaném svetru.

Labradoři nepotřebují nějakou extra přípravu. Jen zastřihněte do kulata konec ocasu. Nevytvářejte uměle upravený střih, stačí jen zastřihnout koneček, který přerůstá. Pokud potřebujete psa před výstavou okoupat, nedělejte to až den předem. Čerstvě vyšamponovaný pes má na dotyk změklou srst a rozhodčí to může posoudit jako srst špatné struktury, která by neplnila svou ochrannou funkci. Samozřejmostí je, že by pes neměl mít přerostlé drápky. Přerostlé drápy tlapku rozevřou a to je špatně. Labrador má mít kompaktní, kulaté tlapy.

Vemte si sebou čistou deku, ať si má Váš pes kam lehnout, než přijdete na řadu, a nesbírá prach a špínu ze země. Lidé, kteří jezdí na výstavy častěji, si pro své psy pořizují výstavní stany, klece, pro sebe křesla. Zkrátka vše, co může zpříjemnit čekání a umožní dopřát psům klid.

Výstavy znám spíše z opačné strany jako tlumočník rozhodčího než vystavovatel, ale snažím se při tom co nejvíce naučit. Jedna z nejčastějších chyb, kterou si handler způsobí sám, je, že neposlouchá, o co jej rozhodčí žádá. Zdánlivě banální věci si člověk sám pokazí. Když rozhodčí požádá, ať předvedete psa v pohybu v trojúhelníku, udělejte trojúhelník. Řekla bych, že někdy i 6 handlerů z 10 se psem oběhne půkruhy, takže rozhodčí psa rozhodně v dialgonále nevidí. Nebude se na Vás sice nikdo zlobit, ale je to komické a vzniká zmatek, který přenesete na psa.

Hodnocení můžete získat tato:

V - výborný

VD - velmi dobrý

D - dobrý

N - nedostačující

Dospělý pes s oceněním výborný na prvním místě může získat titul CAC, druhý výborný res. CAC.

Pes ohodnocen jako výborný nebo velmi dobrý splňuje standard plemene. Dvě výstavy ohodnocené nejhůře velmi dobrý jsou jednou z podmínek chovnosti psa.

K hodnocení získáte i slovní posudek od rozhodčího. Hodnocení si pak ve výstavní kanceláři můžete nechat zapsat do průkazu původu.
 

Závěrem, výstavy znám spíše z opačné strany jako tlumočník rozhodčího než vystavovatel, ale hodně se při tom mohu naučit. Jedna z nejčastějších chyb, kterou si handler způsobí sám a psovi nepřidá, je, že neposlouchá, co rozhodčí chce. Zdánlivě banální věci si člověk sám svou nervozitou nebo čím pokazí. Když rozhodčí požádá, ať předvedete psa v pohybu v trojúhelníku, udělejte trojúhelník. Řekla bych, že 6 handlerů z 10 se psem oběhne půkruhy, takže rozhodčí psa rozhodně v diagonále nevidí.

Pokud chcete vidět klubovou výstavu na velmi dobré úrovni, zajeďte se podívat na klubovou výstavu do Oslavan. Jsou pozvaní kvalitní zahraniční rozhodčí a vše probíhá v pěkném prostředí zámeckého parku.

zpět