Pokud čtete tyto řádky, pravděpodobně jste si o tomto plemeni již něco zjistili. Pro jistotu dovolte několik slov, abyste si mohli ověřit, zda se k Vám tento silný, krásný pes hodí.

Hodně lidí si labradora představuje jako zavalitého, klidného psa bez většího zájmu o okolí, poslušně ťapkajícího za patami páníčka. Zároveň si myslí, že tento pes nepotřebuje výcvik ani nějakou extra výchovu, že bude od počátku fungovat sám od sebe. Tak na toto raději zapomeňte :-).

Labrador je pracovní plemeno, lovecký pes, který je podle toho také nastaven. Potřebuje fyzickou zátež i zaměstnat hlavu. Dá se říct, že patří mezi snadno cvičitelné psy, s tzv. touhou potěšit svého psovoda (will to please). Nenechte se ale ukolébat. Je potřeba mít jasno, co od svého psa chcete a být v tom důsledný. Pamatujte, že mu nebude stačit krátká procházka před tím, než ho necháte skoro devět hodin čekat, zatímco budete v práci. Je to sice tolerantní pes, který se dokáže do jisté míry přizpůsobit životnímu stylu své rodiny, především však mladí psi vyžadují zápřah a různorodou náplň dne. Když mu ji neposkytnete Vy, dost pravděpodobně si ji vymyslí sám. Třeba ve formě úpravy Vašeho bytu. Není to pes, kterého byste odstrčili na celodenní pobyt na zahradě. Cítí se dobře tam, kde může doprovázet svého aktivního pána. Pokud tedy nejste ochotní nebo nemůžete velkou část svého volna věnovat svému psu na vycházkách a různých aktivitách nebo s ním nemůžete sdílet byt, pak si labradora nekupujte.

Je to pes milující vodu a nebude váhat do ní skočit, ať je to průhledné ledovcové jezero nebo bahnitá louže po traktoru. Miluje aport. Je to veselý, chytrý pes plný energie. Bude Vám vděčný za jakoukoli činnost, kde bude moct zaměstnat svůj intelekt. Ať už to budou úkoly z lovecké kynologie nebo si budete spolu na procházce hrát na schovku nebo po miliónté aportovat tenisák. Pak na vás i rád spojený doma počká.

Při správném vedení se snadno sžije s dětmi i jinými druhy zvířat.

Co Vás tedy s labradorem čeká? Aktivně prožité dny, dlouhé procházky, aportování, cákání se ve vodě, bahenní koupele, doma spoustu chlupů a neúnavný, veselý přítel do pohody i nepohody, dvacetičtyřhodinová společnost tohoto úžasného plemene.

zpět