Zkoušky

6.-7.10.2012      MSR Hrádek u Rokycan, III.cena, 328 bodů

15.-16.9.2012    MVZPR Zlín, I.cena, 356 bodů

14.-15. 7. 2012  MVZPR Kostelní střimelice, Pohár Prezidentky RK CZ, I.cena, 333 bodů, res.CACT

2.6.2012           PZ Hvozdná, I.cena, 188bodů, CACT, vítěz zkoušek

28.10.2011        PZ Rokycany, III.cena, 176 bodů (marking 1- limitní známka)

2.10.2011          PZ Těšany - I.cena, 188 bodů, CACT

10. - 11.9.2011  MVZPR - I cena, 351 bodů, res.CACT - "U"

3. - 4.9.2011      III. Jihomoravské derby retrieverů Věchnov - PZ - II. cena, 160 bodů

13.8.2011          SZVPR - III.cena, 120 bodů (marking 1 - limitní známka)

23.7.2011          SZVPR - I. cena, 134 bodů, res. CACT

23.10.2010        PZ - II. cena, 180 bodů (vlečka srstnaté 2 - limitní známka)

24.5.2009          OVVR - I.cena, 214 bodů
 

6. - 7. 10. 2012 MSR Hrádek u Rokycan, III.cena, 328 bodů

Vrchol sezóny - mezinárodní soutěž retrieverů, kam se Jesska loni nominovala, probíhal v krásné honitbě u Rokycan. Terény byly přehledné a organizace klapala oba dny na jedničku. V sobotu bylo nádherné slunečné počasí a s Jess jsme nastoupily na disciplíny malého lesa a vody. Tam dostala pochvalu. Celý den pracovala spolehlivě a s čistým štítem. V neděli jsme se vzbudili do silného deště, který trval až do odpoledne. Čekala nás barva s následováním a pak disciplíny na poli. Následování v pohodě až na drobnou chybičku, kdy se natáhla pro kousek trávy... ;) Na barvě se rozplynuly naděje na dokončení v I. ceně, u krmelce sešla a bylo obtížné najít deštěm smytou barvu, kde ji nasadit zpět. Bohužel se znovu dobře nechytla až na loži, kde se načichala, a zase zalehla do řemene. Mezitím ale ještě dvakrát zatroubili, takže známka 1, a tím pád do třetí ceny. Chvíli mě to mrzelo, terén na barvě jinak těžký nebyl. Pokračovaly jsme na poli. Pokazily jsme ještě poslušnost. Jinak šla opět v rámci první ceny. Škoda těch dvou chyb, ale myslím, že i tak jsme došli se ctí a vážíme si toho, že jsme mohli být součástí takové vrcholové události. Mám radost, že letos se nám také podařilo nominovat na MSR příští rok, takže příště snad ještě lépe :-)

Děkujeme moc všem, kteří se na letošním MSR podíleli, za skvělý zážitek a také spolusoutěžícím za příjemnou atmosféru! A veliký dík patří Filípkovi za opatrování Vojtiho!

 
15. - 16. 9. 2012  MVZPR Zlín, I.cena, 356 bodů

Na tento víkend jsme se moc těšili! Konečně zkoušky v domácí atmosféře, žádné trajdání do daleka...  Zkoušky probíhaly v honitbě v Sazovicích a na Zboženských rybnících. Počasí přálo psům i vůdcům, nebylo vedro a nepršelo. Na organizaci jsme se podíleli i my, takže tu musí pochválit někdo jiný, ale myslím, že převládala spokojenost ;) První den jsme s Jesskou absolvovaly disciplíny na poli a na vodě. Víme o našich rezervách, ale zde musím moc poděkovat panu Kunešovi za cenné rady a čas, který nám věnoval, a pomohl nám postoupit o kousek dál. Takže dřívější nervy a trému mohla vystřídat radost z hezky pracujícího psa. Opět jsem jí něco pokazila já, když jsem jí blbě pískla při navádění na dva kusy pernaté a zmátla ji, takže jsme ve výsledku vysloužily trojku z poslušnosti. Jinak šla dobře. Ještě udělala chybu na vodě v přinášení, to mě naštvala, ale musím ji pochválit za klidy a ovladatelnost. Druhý den v lese už byl v klidu, jen ty nervy, co kdyby... do poslední disciplíny se může stát cokoli...

Ještě nás čeká hodně práce, ale těšíme se za tři týdny na MSR.

14. - 15. 7. 2012  MVZPR Kostelní střimelice, Pohár Prezidentky RK CZ, I.cena, 333 bodů, res.CACT

O víkendu jsme vyjeli do Kostelních Střimelic na mezinárodní všestranné zkoušky. Potkali jsme se tu se spoustou známých tváří lidských i psích a od začátku panovala příjemná atmosféra. Po slavnostním zahájení se šlo na klid na stanovišti. Potom jsme se rozdělili do skupin. V sobotu jsme s Jess začínaly u vody. Její chuť k vodním pracem je už známá. Za handling na dvě kachny byla pochválená, za přinášení a já za moje děravé ruce už míň... Pokračovaly jsme na poli. Pracovala spolehlivě, udělaly jsme drobné chyby v poslušnosti. V neděli nás čekal les. Kromě následování za tři šla čistě až do konce. Byla pochválená za vlečku srstnaté vypracovanou za 1:16 a dohledávku dvou srstnatých za 1:56. Tohle ji fakt baví... Celkově skončila v I.ceně a s titulem res.CACT. Prožili jsme hezký víkend, viděli se s fajn lidma a získali další zkušenosti. Děkuji moc Filipkovi za hlídaní Vojtíka a zajištění base campu :-)

2. 6. 2012  Hvozdná  Podzimní zkoušky I.cena, 188 bodů, CACT, vítěz zkoušek

Využili jsme, že se klubové podzimní zkoušky konají poblíž domova, a vyrazili jsme na Hvozdnou otevřít zkouškovou sezónu. Zkoušky proběhly v hezké honitbě a počasí přálo. Vytáhla jsem los 1, takže jsme opět začínali skupinu. Jessce se dařilo, pracovala spolehlivě a byla chválena za radost z práce a celkový výraz. Dostala se do rozstřelu s goldenkou, flatkou a ještě jednou labradorkou. Rozstřelový marking v opravdu vysoké trávě se pořádně nepovedl nikomu - goldenka s flatkou vyběhly, labradorka dlouho hledala zvěř a Jess se cestou zpět v klidu vyčůrala a pobavila celé publikum, ale stále byla nejrychlejší a vyhrála tím zkoušky. Celý den jsme si užili, Vojti s taťkou a Satunkou poctivě fandili, potkali jsme se starými známými a celý den panovala fajnová atmosféra. Hezký začátek sezóny!

28. 10. 2011  Rokycany  Podzimní zkoušky  III.cena, 176 bodů

Zkouškovou sezónu jsme jeli zakončit do dalekých Rokycan na podzimní zkoušky. Počasí bylo podzimní a zesilovalo krásu začínajících žloutnoucích listů. Zkoušky byly perfektně zorganizované, rozhodčí objektivní a vůbec celková atmosféra byla moc fajn. Jesska šla první ve skupině a udávala tempo. Pracovala spolehlivě bez jediného zaváhání. Byla přesná, rychlá, poslušná. Až do markingu, kde jsem zopakovala chybu z vodních prací letos v Bohuslavicích, a vyběhla mi. Tím se rozplynuly reálné šance na vítěze zkoušek a posunulo nás to do třetí ceny. Nafackovala bych si, ale nedá se. Vše zlé je k něčemu dobré. Jessčina práce se rozhodčím moc líbila, takže jsme pak rozebrali tuto naši chybu a snad víme, jak ji natrvalo odstranit. Takže příští rok už snad nebudeme tajtrlíkovat u tak jednoduché věci, jako je vydržet 10 vteřin... :-)

Chci moc poděkovat manželům Kunešovým za cenné rady ve výcviku, za příjemné ubytování a vřelé přijetí naší celé lidské i psí smečky.

2. 10. 2011  Těšany  Podzimní zkoušky  I.cena, 188 bodů, CACT

Zkoušky se konaly za krásného počasí v hezkých terénech v okolí Těšan. Jess se dařilo, šla čistě a v konkurenci 24 psů se dostala do rozstřelu s dalšími třemi psy. Skončila celkově třetí a jako první labrador byla oceněna titulem CACT.

10. - 11. 9.  Zlín   Mezinárodní všestranné zkoušky z přinášení retrieverů   I.cena, 351 bodů, res.CACT

Hned z počátku chci poděkovat organizátorovi Tomovi Ordáňovi, který nás na zkoušky vyhecoval a především nám pomohl s výcvikem. Obrovský dík patří mému manželovi, který celou dobu hlídal Vojtíka a fandili nám. Zkoušky byly skvěle připravené a počasí přálo.

První den jsme začínali v lese. Dohledávka dvou srsrtnatých byla první disciplína. Jess s chutí proletěla křoví, potůček a byla do pár vteřin u prvního králíka. Druhého navětřila vzápětí. Vlečka srstnaté proběhla stejně rychle. Za minutu byla zpět. Pak následovalo odložení a vodění, taktéž v pořádku. Ten den nás už čekala jen barva. Obavy byly zbytečné. Podle rozhodčích šla přesně, neodbočila ani o metr. Šla hodně chuťově, zalehlá v řemeni, vše v pořádku. Ještě se odpoledne dodělávaly vlečky pernaté. Jak se pak ukázalo, byl to vzhledem k nedělním teplotám odpoledne spásný nápad. Zatím jdeme na plný počet bodů.

Druhý den jsme začínali klidem na stanovišti. Pak následovala voda. Jesska šla výborně, jen já jsem jednou při přebírání upustila kachnu. Práce na poli měla být poslední a rozhodující. Slídění Jess předvedla prý jedno z nejlepších za oba dva dny. Dohledávka taky byla rychlá. Přehouplo se poledne, sluníčko pražilo a na psech začínala být znát únava. Handling jsme pokazily a dostaly trojku. Čekal nás poslední marking. Také za tři. Škoda těch posledních dvou, ale zkoušky jsme dokončili a v I.ceně. Jesska mi udělala obrovskou radost. Podala vyrovnaný výkon zkušeného psa a až na ty poslední dvě disciplíny nastupovala s nadšením a temperamentem jí vlastním. Snad se nám i podaří kvalifikovat na mezinárodní soutěž retrieverů 2012. Uvidíme.


3. - 4. 9. 2011 III. Jihomoravské derby retrieverů Věchnov   PZ  II. cena, 160 bodů

Derby jsem s Jess začala podzimnímmi zkouškami. Nepovedlo se nám už první slídení s dohledávkou, kde poslední třetinu slídění Jess urychlila a nevykazovala temperament, se kterým slídila v počátku. Vysloužily jsme si tím známku dva a posunutí do II. ceny. Následovalo vodění, kde mě na posledním úseku na volno předešla a byla jasná penalizace. Další disciplíny už se nám naštěstí dařily. Marking předvedla prvotřídně. Ale největší radost jsem měla z vlečky srstnaté. Nevyšlo pole, takže musela zvládnout přechod přes polní cestičku ze strniště do jeteliny. Druhý den jsme pokračovaly na vodních pracech. Jako první byly klidy na stanovišti. Všichni psi ustáli i vyběhnutí jednoho flatíka, který to vzal pryč před čumáky všech ostatních. Opět jsme se posunuly do druhé ceny markingem za dva. Byl v opravdu vysoké trávě a i když si pamatovala směr, poslední metr a půl doslídila. Nakonec jsme ale vypadly na dohledávce v rákosí, kde se projevila naše nezkušenost s těžkými terény. Jsme ale rádi, že jsme se účastnily. Zkoušky byly dobře připravené, hodnocení přísné a Jess získala cenné zkušenosti v terénech, které doma nemáme.
 

13. 8. 2011  Bohuslavice u Konice  Speciální zkoušky z vodní práce  III.cena, 122 bodů

Zkouškování nás baví, takže vyrážíme k Prostějovu zase na vodní práce. Sestava je jasná - my všichni a hlídací teta Hanka. Na zkoušky šla jen Jess, Satunka s tetou hlídala Vojtíka. Začali jsme handlingem a aportem z vody. Tady mě potěšila Jessinčina ovladatelnost ve vodě. Při handlingu kachnu ve stínu stromů na vodě neviděla, ale stačilo písknout a ukázat. Vodění bylo tentokrát těžké - na hrázi mezi dvěma rybníky, odkud se dělal aport z vody, kde před tím na zemi ležely kačeny a prošli všichni psi. Jess šla zatím na plný počet. Pak přišel osudný marking. Špatně jsem si ji usadila, takže mi vyrazila bez povelu. Tím jsme si vysloužili známku jedna a zařazení do III. ceny. Dost mě to mrzelo, ale aspoň máme další cenné zkušenosti. Poté následovaly disciplíny v rákosu. Slídění Jess předvedla krásné, do všech stran, do hloubky a nevyhýbala se vodě. Dohledání měla těžké, protože kachna zůstala viset, ale také to zvládla. Dohledávku jako samostatnou disciplínu splnila asi za minutu. To bylo tentokrát lehké. Na klidech na stanovišti mi udělala radost. Už bylo na čase vše dělat na volno. I přes její vlastnost hledat si vlastní aktivity, pokud se nic do tří minut neděje, zůstala v klidu sedět u mě a tím jsme i tyto zkoušky zdárně dokončily.

Měli jsme zase krásný den. Jess pracovala chuťově s plným nasazením a dostala od rozhodčích nejednu pochvalu.

23. 7. 2011  Litohoř  Speciální zkoušky z vodní práce     I.cena, 134 bodů, res.CACT

Po zimní pauze a vypiplání Vojtíka z nejmenšího miminka jsme zase začali cvičit a výsledky jeli prověřit na vodní zkoušky do Litohoře. Loni jsme se sem jeli podívat, jak to na zkouškách vlastně chodí. Počasí nám přálo, nebylo ani zima ani vedro. Zkoušky začalo hodně psů včetně ohařů, kteří byli zkoušeni podle svých řádů. Zahajovalo se klidem na stanovišti a kam se dalo dohlédnout byli vůdci se svými psy a mezi nimi střelci. Tady jsem nechala Jess raději uvázanou, takže jsme tím ztratily dva body. Pak jsme se už rozdělili do skupin a střídali se na jednotlivých disciplínách. Jessce se dařilo a tyto ostatní disciplíny splnila na plný počet bodů. Pracovala svědomitě a na slídění v rákosí dostala od rozhodčích dokonce pochvalu. Taky jsem před ní smekla klobouk - rákos byl hodně tvrdý a hustý, že místy tvořil těžko prostupnou zeď. Skončila celkově druhá a oceněná titulem res.CACT. Udělala nám velkou radost. Užili jsme si hezký den. Speciální poděkování bych chtěla věnovat synovi Vojtovi, který v necelých třech měsících vydržel celý den hodný a umožnil nám zkoušky dokončit. Stejný dík patří sestře Hance, která statečně Vojtíka hlídala. :)
 

23. 10. 2010  Bobrůvka  Klubové podzimní zkoušky se zadáním CACT  II. cena, 170 bodů

Účastnili jsme se podzimních zkoušek v Bobrůvce. Konaly se v krásném prostředí za hezkého podzimního počasí. Rozhodčí byli přísní, ale objektivní a kromě jednoho snad všichni všem drželi pěsti. Jess zvládala disciplíny na samé 4, kromě vodění, kde právem dostala známku 3. Tak jsme se probojovali až k poslední disciplíně vlečce srstnaté. Králíka vystopovala přesně a za pár vteřin, ale váhala s donesením. Přinesla mi ho až v 9,5 minutě, čímž si vysloužila známku 2, a posunulo ji to do druhé ceny. I tak nám udělala radost, celé zkoušky byla disciplinovaná a vypadala, že se těší na každý další úkol.
 

24. 5. 2009  Buchlovice - Smraďavka  OVVR  I.cena, 214 bodů

Tato zkouška byla vůbec první pro mě i Jessie. Trochu jsme měli trému, nevěděli jsme, co čekat. Připravovali jsme se sami jako úplní začátečníci pod radami od chovatelky a kamarádky Renči Krejčí. Jessie vše zvládla výborně. Naše nezkušenost se podepsala na ztrátě bodů při dohledávce kachny, kterou předtím nikdy neviděla, a při vrozené chuti k práci - nechtěla se právě při dohledávce ode mě příliš vzdálit. Radost nám to nezkazilo a ve výcviku pokračujeme dál.

 

zpět